TV-produktion på Kaggeholms folkhögskola

TV-produktion är en yrkesutbildning för dig som vill arbeta inom något område av TV, redaktionellt eller inom produktionsteknik. Utbildningen är anpassad till arbetsmarknadens behov och bygger på praktiskt arbete från dag ett. Under de två åren du läser på TV-linjen får du lära dig de olika genrer och roller som finns inom TV-branschen. Kursen håller ett högt tempo och avslutas med en längre praktikperiod på TV-kanal eller produktionsbolag. 

Sista ansökningsdag, 15 april!

Utbildningen är praktiskt inriktad och varje deltagare får prova på olika positioner och ansvarsområden inom TV-produktion som producent, redaktör, inslagsproducent,  fotograf, redigerare eller reporter.Vid flerkameraproduktionerna utökas rollerna till scripta, bing, studioman, ljud, bildproducent, mixer osv. Under hela utbildningen lägger vi stor vikt vid det etiska frågorna som ofta uppkommer när man jobbar med media.

Ett antal samarbetsprojekt genomförs under åren tillsammans med övriga linjer på skolan där det absolut största är en Välgörenhetsgala som också sänds på nätet. Andra ämnen som också ingår i kursen är; samhällskunskap, mediekunskap, retorik, etik,  livsåskådning och personlig utveckling. Under åren görs också en del produktioner i samarbete med andra skolor och/eller organisationer. Kanaler och produktionsbolag hör av sig med jämna mellanrum för hjälp vid inspelningar, under förra året assisterade deltagarna bland annat under Idrottsgalan på SVT.

Första året

Journalistik och dramaturgi är utgångspunkten för första året då du arbetar med allt från nyhetsinslag, musikvideos, beställningsfilm, webb och lär dig de olika rollerna inom flerkameraproduktion. Under vårterminen producerar TV-linjens förstaårselever bland annat livesändningen av skolans Välgörenhetsgala. Arbetet sker med HD-kameror och den efterföljande redigeringen sker i Avid.  Du lär dig grunderna i det dramaturgiska tänket och bildkomposition,  parallellt läser du kurser i samhällskunskap, etik, retorik, mediekunskap och personlig utveckling.  I slutet av första året påbörjas arbetet med din examensfilm – en helt egen produktion som ska vara minst 10 och högst 15 minuter lång.

Andra året

Under tredje terminen kan du välja mellan ett antal olika tillvalskurser där du innan höstlovet kan fördjupa dig inom ett av följande områden.

– Teknik fördjupning

Fördjupande kunskaper i ljud- inspelningsteknik och redigering.

– TV-reality/pitch

Teori om realityhistoria, realitygenrer, roller, pitch, dramturgi, planering, casting, location, manus, etc. Genomförande av idé-pitch och produktion av en reality-pilot. Coachning och utvärdering av lärare och representant för erkänt produktionsbolag.

– Gräv och databasjournalistik

Deltagarna lär sig grunderna inom databasjournalistik och grävande journalistik. De analyserar klassiska gräv, lär sig de olika beståndsdelarna i ett gräv som att hitta nyheten bland offentliga handlingar, lär sig läsa statistik och research.

– Radio/podd

Grundläggande inspelningsteknik och redigeringskunskaper. Teori om och genomförande av enkät, radioreportage, direktintervjuer i radio och dramaturgin kring hur man bygger en sändning. Deltagarna övar också på programledarrollen och manusskrivande. Under kursen genomförs ett antal direktsändingar.

Efter höstlovet erbjuds tre nya kurser att välja mellan:

– Budskapsjournalistik (kommunikation med ett syfte)

Teori om beteendeförändring, varumärkesbygge, retorik och storytelling. Under kursen övas i kommunikation- och kampanjplanering som används i påverkansarbete.

– Sociala medier/webbredaktör

Teori om hur man arbetar på webben och lär sig historiken kring det förändrade medielandskapet. Kommunikationsteori om varumärkesbyggande och analys av hur man drar trafik och när. Deltagarna arbetar praktisk på olika plattformar och får analyserar etiska dilemman som uppstår i en klickvärld. I kursen ingår också att lära sig göra inslag med en smartphone.

– Projektarbete TV/radio eller print

Deltagarna lär sig att driva och genomföra ett längre journalistiskt projekt. Målet är att lära sig hantera ett stort journalistiskt material och göra egna bedömningar om form, innehåll, presentation, tidsplan och använda berättarmodeller som passar valet av media och dess innehåll

 

Vårterminen inleds med en kurs i utrikesjournalistik och frilans för att avslutas med resa till ett land ni tillsammans röstat fram (ca 9000 kr för resa och boende som du betalar själv).  De senaste åren har resorna gått till bland annat Grekland, Egypten, Turkiet, USA, Portugal och Island.

Se TV-elevernas vlogg från årets resa till Edinburgh.

En stor del av kursen ägnas även åt lära sig grunderna inom frilans, som sälja in, starta bolag och fakturera. Flera av jobben som görs under resan säljs sedan till tidningar och TV.

Resten av vårterminen tillbringas på praktik där du själv väljer om du vill praktisera på till exempel kanal eller produktionsbolag.

Under de två åren på Kaggeholm följer vi deltagarens utveckling på nära håll bland annat vid personliga samtal med läraren. Det första samtalet sker vid terminsstart på skolan då vi tillsammans tittar på dina mål och förväntningar inför åren på utbildningen. Förväntningarna är stora på framtidens TV-arbetare där teknik och innehåll går alltmer ihop till en roll.

På Kaggeholm får du den kunskap du behöver för att möta utmaningen.

Antagning

Du som söker ska ha avslutade gymnasiestudier eller motsvarande. Förutom den formella ansökningshandlingen vill vi också att du skriver ett personligt brev där du på en A4 berättar om dig själv och varför du vill studera TV-produktion.  Därefter gör skolan en första genomgång av ansökningar och kallar ett urval av sökande.  I år är antagningsdagarna 10-12 maj. Sista ansökningsdatum är 15 april 2017.

ansok-nu-knapp