Journalist på Kaggeholms Folkhögskola

Journalistik på Kaggeholm handlar om journalistik i teori och praktik. Vi vill ligga så nära verkligheten som möjligt med studier som ska förbereda studenterna för att kunna jobba direkt efter utbildningen. Vi lägger stor vikt vid medieetiken och under utbildningen läser vi även radio, TV, webb- och bildjournalistik. Under andra året åker vi bland annat på en reportageresa utomlands, jobbar med en stor reportageserie samt avslutar med en längre praktikperiod.

Det krävs mycket av dagens journalister och bred kompetens värderas högt. På Kaggeholm får du den kunskap du behöver för att möta utmaningarna.

Sista ansökningsdag 1 maj!

Första året

Du börjar i nyhetsbegreppet för att sedan jobba med snabba nyheter på skolans webbtidning. När kunskaperna i redigering och foto börjar sjunka in gör vi nättidningen E-nytt. Under tiden jobbar du med samhällskunskap för journalister och studerar bland annat pressetik, retorik och mediekunskap. Praktikperioden är på två till tre veckor. Exempel på praktikplatser i år är DN-sporten, SVT-webb, SR Metropol och Barometern. Som en del av TV-kursen deltar du i produktionen av skolans gala-evenemang som i år är en välgörenhetsgala. Där använder redaktionen bland annat sina kunskaper från TV-kursen genom att göra TV-inslag som visas under galan.

Ämnen som ingår

 • Journalistik – vad är en nyhet och hur skriver jag ett reportage?
 • Foto och redigering i Indesign och Photoshop
 • Mediekunskap, pressetik, juridik för journalister och samhällskunskap
 • Intervjuteknik och retorik
 • Personlig utveckling och livsåskådning
 • TV-kurs
 • Magasinproduktion samt kultur- och nöjesjournalistik
 • Journalistpraktik

Andra året

Andra året innebär möjlighet till fördjupning inom de delar av media och journalistik som du tycker är mest intressanta. Under höstterminen väljer kursdeltagarna två delkurser på vardera åtta veckor.

På vårterminen åker kursdeltagarna på en reportageresa utomlands, de senaste åren har vi varit i New York, Portugal, Grekland och Skottland. Inför utrikeskursen lär sig studenterna grunderna inom utrikesjournalistik samt hur man säljer in sina reportageidéer som frilansare. Du får också lära dig hur man startar och driver egen firma, skriver CV och fakturerar – ett måste för framtidens mediearbetare.

Foto och redigering i InDesign pågår under hela året liksom livsåskådning. Utbildningen avslutas med en nästan tre månader lång praktikperiod på en medieredaktion eller motsvarande. Nuvarande praktikplatser är exempelvis Expressen TV, Sveriges Radio, Hallands Nyheter, Plaza Magazine och fotbollskanalen.se.

De valbara kurserna under höstterminen är:

 • Teknikfördjupning      – Bli bättre på att hantera kameror, redigering, studioinspelning och livesändning
 • TV-reality/pitch          – Skapa ett pilotavsnitt inom realityformatet som ni spelar in och visar branschen
 • Grävande journalistik  – Lär dig metoderna för grävande journalistik och genomför ett eget grävprojekt
 • Radio/podd              – Sänd liveradio i redaktioner, öva programlederi och lär dig göra radioreportage

Efter höstlovet erbjuds tre nya kurser att välja mellan:

 • Påverka med media    – Hur man använder sociala och traditionella medier för att få fram ett budskap.
 • Webbredaktör           – Fokus på medievärlden och journalistrollen i ett digitalt sammanhang
 • Projektarbete             – Journalistisk fördjupning inom ett ämne, görs som TV, radio eller text

Utbildningen är till för dig som vill ha en gedigen grund att stå på som färdigutbildad journalist

Antagning

Du som söker ska ha avslutade gymnasiestudier eller motsvarande. Förutom den formella ansökningshandlingen vill vi också att du skriver ett personligt brev där du på en A4 berättar om dig själv samt förklarar varför du vill studera media. Därefter gör skolan en första genomgång av ansökningar och kallar ett urval av sökande. Sista antagningsdatum är 1 maj. Årets antagningsdagar är 10-12 maj.

ansok-nu-knapp