Bibel Kreativ på Kaggeholms folkhögskola

Under läsåret 2017/2018 har vi bestämt oss för att pausa Bibel Kreativ för att utveckla och jobba igenom linjen, så att den når sin absolut högsta potential. Välkommen tillbaka.

Kaggeholms bibellinje Bibel Kreativ vänder sig till dig som vill utveckla din tro, bibelkunskap och ditt ledarskap samtidigt som du utvecklar dina kreativa sidor inom media, musik eller dans.

Bibel Kreativ fokuserar också på samhälls- och kulturfrågor för att du bättre ska förstå den värld du ska agera i, samt kommunikationsfrågor för att du ska nå fram till människor.

En tyngdpunkt i utbildningen är resan till Tanzania under vårterminen, där gruppen arbetar tillsammans med en lokal grupp studenter. Bibel Kreativ avslutas med ”verkstad” där kreativa processer landar i spännande slutprodukter.

Kursupplägg

Under året kommer du att främst arbeta fram en grund att stå på. Hela gruppen möts i gemensamma ämnen som alla i bibelklassen läser. Där studerar du fyra spår; Tro och samhälle, Församling, Teologi och Bibel. Man får utöver detta fördjupa sig i något av uttrycken (musik, dans eller media), varje vecka under läsåret. Vi besöker en bredd av församlingar i Stockholm samt en bredd av församlingsengagemang alltifrån härbärgen till ungdomscafé.

Under vårterminen ligger tyngdpunkten på resan till Tanzania och resten av våren jobbar vi med samma kurser men lite mer i projekt. Läs mer om resan Tanzaniaresan.

Viktiga moment under utbildningen är också processerna kring andakt, gudstjänst och personlig andlig fördjupning.

 

BESKRIVNING AV DELKURSERNA
Tro och Samhälle
I ämnet Tro och samhälle får du lära dig hur den kristna tron har formats genom historien till vad den är idag. Vi lär oss av den kristna kyrkans historia och även nutida samhällskunskap för att göra dig mer trygg i din tro. Vi läser artiklar, lyssnar på podcaster och ser filmklipp för att analysera och lära oss hur vi bättre kan presentera kristen tro idag.

”Precis som det låter läser vi om tro och om samhälle, och hur de funkar ihop. Eller inte funkar ihop.” – Johanna


Församling
I ämnet Församling besöker vi olika gudstjänster. Studerar gudstjänstens utformning och innehåll: förkunnelse, själavård, nattvard och lovsång. Vad är en församling, hur leds den och hur levs den i vår tid i förhållande till bibelns beskrivning.

”Älska församlingen, skriver Paulus. Det hade lika gärna kunnat varit vår lärares ord. En mer passionerad, vis och erfaren församlingsnörd får man leta efter” – Hannah

”Jag har lärt mig mer än jag nånsin visste kunde rymmas i en församling, samtidigt som varje lektion är som ett själavårdssamtal” – Johanna


Bibel

I ämnet Bibel kommer du att handgripligen få jobba med bibeltexten. Målsättningen är att du ska få redskap i ditt Bibelläsande, så att du efter detta år känner dig tryggare i hur man läser en bibeltext. Hur ska man tolka och inte tolka en text? Hur tillämpar jag en text in i mitt liv och i vår samtid? Vi kommer därför jobba extra mycket med vissa bibelböcker, både för att det är bra böcker och för att lära oss ett sätt att läsa Bibeln. Samtidigt vill vi försöka ge en överblick av hela Bibeln så att du känner dig mera hemma med den. I mötet med Bibeln kommer också många frågor att väckas som vi försöker besvara och förklara.

”På bibellektionerna får vi verktygen för hur vi själva ska kunna ta oss an och tolka Bibeln. Hur närmar man sig alla de olika texterna? Det finns ju både poesi, brev och historietexter i Bibeln och de skrevs för väldigt många år sedan. Vad ska man tänka på när läser? Här får man inte svaren serverade, utan man lär sig hur man själv ska hitta svaren.” Gabriella


Teologi

I ämnet teologi bearbetar vi ett antal grundläggande teologiska trossatser på ett systematiskt sätt. Vem är egentligen Gud? Vad hände då Jesus dog på korset? Hur kan jag leva ett liv fyllt av den helige Ande? Vad innebär Guds rike? Målet är att varje elev ska få en djupare förståelse av vad man som kristen faktiskt tror på och bekänner sig till, så att man växer till som en Jesu lärjunge. Undervisningen sker mestadels genom föreläsningar, samtal, skrivuppgifter mm.

”Det är en helt sjuk känsla då man inser hur mycket som hänger ihop i Bibeln. Detta är en bibel ”eye opener” lektion. Här fick jag svar på alla mina ”varför” i Bibeln”  – Hannah.

”Här har jag nått toppen av ahaa-upplevelser.” – Elin

 

DE KREATIVA UTTRYCKEN
Bibel Media

I ämnet Bibel Media studerar vi journalistik, bildkomposition och bildberättande. Vidare jobbar vi med storytelling både i text och på video. På vårterminen fokuserar vi på påverkansmedia. Tanken är att det du lär dig här ska kunna användas hemma i din kyrka/församling eller på annat sätt i livet. Praktiskt jobbar vi med samma slags utrustning som TV-produktionsutbildningen. Vi redigerar även i Adobe Premiere. I ämnet Bibel Media studerar vi journalistik

”I media har vi både fått filma kortfilm, skriva artiklar, lära oss om fotografering osv. Vi har både lärt oss saker i klassrummet men vi har också fått vara ute och prova på saker på plats, som när vi gjorde ett personporträtt på ett härbärge i Stockholm och när vi fick olika ansvarsuppgifter på den årliga ”Hjälp oss hjälpa”- galan som skolan anordnar. Jag fick ha ansvar för en av kamerorna i livesändningen, vilket var jättekul! Vi får vara kreativa och forma idéer tillsammans och den kunskap vi får kommer vi alltid ha nytta av oavsett var vi hamnar i livet senare. Media berör ju så mycket av samhället på så många nivåer.” Gabriella

IMG_2368

Bibel Dans
Dansträning sker i olika stilar. Det finns stort utrymme för eget skapande inför gemensamma projekt på skolan. Lena Hjalmarsson,danslärare säger:
– På danslektionerna jobbar vi med dans som uttryck för tro och liv, dans sammanlänkar för mig ande, kropp och själ. Dans är ett uttryck både innan och bortom orden och under året jobbar vi med att hitta ditt uttryckssätt. Därför är du välkommen att söka oavsett tidigare erfarenhet då det är min tro att alla kan dansa och min passion att utveckla och uppmuntra det uttryck som du har.
Vi jobbar med olika dansstilar men främst med modern och nutida dans samt jazz. Under året jobbar vi tillsammans med klasskompisarna som går musik- och mediainriktningen med gemensamma projekt. Vi medverkar även på skolans gemensamma välgörenhetsgala och gör dansrelaterade studiebesök inne i Stockholm.

”Att få lära sig olika dansstilar, tekniker och koreografier och samtidigt uttrycka någonting. Och oj vad roligt vi haft under tiden!” Johanna

 

IMG_0681

Bibel Musik
På skolan finns en stor bredd av resurser inom musikområdet (sång, olika instrument, ensemble och låtskrivande). Musikstudierna på Bibel Kreativ utgår från den sökandes intressen och behov.

”Musiken har varit en viktig del i mitt bibelår.  Samtidigt som jag har växt som person och i min tro så har jag också fått chansen att växa i mitt största intresse. Jag har utvecklats i teknik, gehör och även scennärvaro då vi fått delta i skolans olika projekt.” – Jennifer, sång

 

DSC_0963

Övrig viktig information

Under vårterminen görs en studieresa till Tanzania där skolan har samarbetspartners. Resan omfattar tre veckor och kostar cirka 12 000 kronor. På hemmaplan arbetar gruppen aktivt med att skapa andakter, andliga mötesplatser och gudstjänster för den nya tiden. Kursen är CSN-berättigad.

Loading...